Fibromiyaljide Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Oldukça temiz bir nefes olan yeni bir tedavi seçeneği araştırılıyor. Rice Üniversitesi ve İsrail enstitülerinde yapılan bir araştırma, hiperbarik oksijen tedavisini fibro için bir tedavi olarak kullanmanın, birçoğunun durumlarında çarpıcı bir iyileşme fark ettiğini öne sürüyor. En iyi sonuçlar, bir tür beyin travması geçirmiş olanlardan alınmıştır. Şu anda hiperbarik oksijen tedavisinin bu hastalığa çare olabileceğine dair söylentiler dolaşıyor.

Fibromiyaljili kadınlar, hiperbarik oksijen odasındaki bir tedavi rejiminden sonra ağrı kesici ilaç kullanımlarını büyük ölçüde azaltmayı ve hatta tamamen ortadan kaldırmayı başardılar.

Fibromiyalji, yorgunluk, bilişsel bozukluk, irritabl bağırsak sendromu ve uyku bozukluğu gibi diğer fiziksel ve zihinsel durumlara eşlik edebilen ve belki de bunlarla ilişkili olabilen kronik bir ağrı sendromudur.

Klinik bir araştırmanın bulguları, iki aylık yeni tedaviyi tamamlayan kadınların her birinde ağrılı durumun düzeldiğini gösteriyor. Tedaviden önce ve sonra yapılan beyin taramaları, beynin ağrıyla ilgili bölgelerindeki anormal durumların sendromdan sorumlu olabileceği teorisini desteklemektedir.

Beyindeki ağrı

Rice Üniversitesi’nde biyobilim profesörü ve Tel Aviv Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Eshel Ben-Jacob, sendrom teşhisi konan kişilerin yüzde 90’ından fazlasının kadın olduğunu söylüyor.

“Katılan kadınların yaklaşık yüzde 70’indeki semptomlar, beyinlerindeki ağrının yorumlanmasıyla ilgili” diyor. “Hiperbarik oksijen tedavisi ile en fazla gelişme gösterenler onlar. Beyin aktivitelerinde önemli değişiklikler bulduk.”

Bilim adamları, yakın zamanda yapılan bir çalışma, teşhisi için olası bir RNA bazlı biyobelirteç tanımlamasına rağmen, sendromun nedenini belirlemedi. Ben-Jacob, ilaçlardan yaşam tarzı değişikliklerine kadar çeşitli tedavilerin hastaların acılarını hafifletmeye çalışıldığını, ancak sınırlı bir başarı elde edildiğini söylüyor.

“Çoğu insan fibromiyaljiyi hiç duymadı” diyor. “Ve bazı tıp doktorları da dahil olmak üzere birçok kişi bunun gerçek bir bozukluk olduğunu kabul etmiyor. Doktor arkadaşlarımdan, esas olarak kadınları hedef alan rahatsızlıkların tıp camiasında bunların gerçek olup olmadığı konusunda şüphe uyandırdığı tek vaka olmadığını öğrendim. Ancak bu günlerde cinsiyetin vücut bozuklukları üzerindeki etkisini anlamak için artan çabalar var.”

Saf oksijen

Assaf Harofeh Tıp Merkezi ve Tel Aviv Üniversitesi’ndeki Sagol Hiperbarik Tıp ve Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, hiperbarik oksijen tedavisinin fibromiyalji hastalarına yardımcı olabileceğini fark ettiklerinde travma sonrası beyin hasarı hastaları üzerinde çalışıyorlardı.

Assaf Harofeh Tıp Merkezi’ndeki araştırma ve geliştirme birimi başkanı ve Tel Aviv’deki Sagol Sinirbilim Okulu üyesi Shai Efrati, “Sarsıntı sonrası semptomlarına ek olarak fibromiyaljisi olan hastalarda semptomlar tamamen düzeldi” diyor. Üniversite ve PLOS ONE’da yayınlanan çalışmanın baş yazarı .

Hastaları atmosferik basınçtan daha yüksek basınçlarda saf oksijene maruz bırakan hiperbarik oksijen odaları, diğer birçok durumun yanı sıra emboli, yanık, karbon monoksit zehirlenmesi ve dekompresyon hastalığı (dalgıçlar tarafından “bükülme” olarak bilinir) olan hastaları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır.

Maruz kalmanın bir etkisi, hastanın kan dolaşımına daha fazla oksijen iterek beyne iletmektir. Daha önceki araştırmalar, HBOT’nin, ilk yaralanmadan yıllar sonra bile, inme sonrası ve hafif travmatik beyin hasarı hastaları için kronik olarak bozulmuş beyin fonksiyonlarının onarılmasına ve yaşam kalitesinin artmasına yol açan nöroplastisiteyi indüklediğini buldu.

Efrati, bazı hastaların muhtemelen takip seansları gerektireceğini söylüyor. “Fibromiyalji hastalarında kronik ağrı hissinden sorumlu beyin bölgelerindeki anormallikler farklı olaylar tarafından tetiklenebilir. Buna göre, uzun vadeli tepki farklı olabilir.

“Örneğin, travmatik beyin hasarı fibromiyaljiyi tetiklediğinde, daha fazla tedaviye ihtiyaç duymadan tam bir çözüm bekleyebileceğimizi öğrendik. Bununla birlikte, tetikleyici ateşle ilişkili hastalıklar gibi başka nedenlere bağlıysa, hastaların muhtemelen periyodik bakım tedavisine ihtiyacı olacaktır.”

Daha az ağrı kesici

Klinik deney, en az iki yıl önce fibromiyalji teşhisi konan 60 kadını içeriyordu. Bir düzine, çeşitli nedenlerle deneyden ayrıldı, ancak deneyi tamamlayan 48 hastanın yarısı, iki ay boyunca haftada beş gün 40 HBOT tedavisi gördü. 90 dakikalık tedaviler, hastaları atmosferik basıncın iki katında saf oksijene maruz bıraktı.

Diğer yarısı çapraz kontrol grubunun bir parçasıydı. Denemeden önce ve durumlarında herhangi bir iyileşme görülmeyen bir kontrol periyodundan sonra değerlendirildiler. İki aylık kontrolden sonra birinci grupla aynı HBOT tedavisi verildi ve aynı rahatlama sağlandı.

Başarılı tedavi, hastaların ağrı kesici ilaç kullanımlarını büyük ölçüde azaltmasını ve hatta ortadan kaldırmasını sağladı. Araştırmacılar, “İlaçların alınması ağrıyı hafifletti ancak durumu tersine çevirmedi, HBOT ise durumu tersine çevirdi” diye yazıyor.

Efrati, bulguların daha fazla çalışmayı gerektirdiğini söylüyor. “Fibromiyalji hastaları için sunulan mevcut tedavilerin aksine, HBOT sadece semptomatik iyileşmeyi amaçlamadığı için sonuçlar çok önemli.

“HBOT asıl nedeni, sendromdan sorumlu beyin patolojisini hedefliyor. Bu, kronik, uzun süreli ağrı sendromları için bile nöronal rejenerasyon dahil olmak üzere beyin onarımının mümkün olduğu anlamına gelir ve gelecekteki herhangi bir tedavi geliştirmede bunu hedefleyebiliriz ve hedeflemeliyiz.”

KAYNAKLAR:

Mike Williams Rice – futurity.org http://www.myfibromyalgiadiet.com/2015/12/02/hyperbaric-oxygen-therapy-as-a-fibromyalgia-treatment/
Rice University– Hyperbaric hope for fibromyalgia sufferers

5 cevaplar
  1. Ayşe Hanım says:

    Bu tedaviler yakın zamanda ülkemize de gelse de uygun fiyatlı olursa biz de faydalansak.

    Yanıtla
  2. Cüneyt says:

    Hayran bırakan bilgiler için çok teşekkurler

    Yanıtla
  3. Bilal says:

    Fibromiyalji ile ilgili detaylı bir yazı olmuş

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir