Fibromiyalji hastalarının tüketmemesi gereken 5 gıda?

Çevrenizde mutlaka fibromiyalji rahatsızlığını duymuşsunuzdur. Fibromiyalji 21. yüzyılda en yaygın hastalıklardan biri haline gelmek üzere.

Gerçeği söylemek gerekirse fibromiyalji rahatsızlığına tam iyi gelecek herkes için geçerli bir beslenme planı için çok az bilimsel deney ve sonuç bulunmaktadır.

Yaygın bilinen beslenme önerileri:

  • Daha fazla tam tahıl yiyin. Ardından, tahıllardan tamamen kaçının.
    • Her çeşit meyve yiyin. Sonra, bazı meyveler ağrıyı arttırır.
    • Taze, organik domatesler yiyin. Ardından domates ve diğer itüzümü sebzeleri kendinizi daha kötü hissetmenize neden olur.

 Fibromiyalji Hastalarının Kaçınması Gereken En İyi 5 Gıda

1. Şeker

İnsülin seviyenizi artırmak genellikle ağrınızın dramatik bir şekilde kötüleşmesine neden olur. Bu nedenle, mümkünse taze meyve suları da dahil olmak üzere tüm şekerleri sınırlamaya çalışmak isteyeceksiniz. Bütün taze meyvelerden tüketmek isterseniz tercih edilen yöntemdir.

Ayrıca, şekerlere çok benzer şekilde metabolize edildikleri için tahılları mümkün olduğunca sınırlamak isteyeceksiniz. Özellikle fazla kiloluysanız, yüksek tansiyonunuz, yüksek kolesterolünüz veya şeker hastalığınız varsa.  Buğday ve glüten taneleri kaçınılması gerekenlerin başında gelir.

 2. Kafein

Anladım çok yorulmuşsun Fibromayglia ile uğraşmak, aldığınız kaliteli uyku miktarını gerçekten sınırlayabilir ve kafein için cazibeyi büyük ölçüde artıracaktır. Ancak bunun uzun vadede yarardan çok zarar getireceğini düşünüyorum. Kafein başlangıçta bir enerji artışı sağlasa da, uykunun yerini tutmaz ve muhtemelen sizi uyanık tutar. Çeşitli bitkilerde ve organik gıdalarda bulunan doğal enerji arttırıcıları deneyin. Ne kadar zor olursa olsun, sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmenin yollarını bulmaya çalışın. İyi ve dinlendirici bir gece vücudunuz için harikalar yaratabilir.

3. Nightshade Sebzeler

Bazı insanlar için domates, patates ve patlıcan gibi alerjik sebzeler artrit ve ağrıyı tetikleyebilir. Nightshade sebzelerin listesini ve neler olduğunu detaylı olarak internette araştırabilir listesini tutabilirsiniz. Bu listedeki sebzeleri yedekten sonra ağrı oluyorsa bunları not alıp beslenme listenizden çıkarmanızda fayda var.

4. Yağlı ve kızarmış yiyecekler

Enflamasyona ve ağrıya neden olabileceğinden, tüm trans yağları ve kızarmış yiyecekleri ortadan kaldırın. Madalyonun diğer tarafında, DHA ve EPA gibi Hayvan bazlı omega-3 yağları gibi sağlıklı yağlar var. Bu kalp-sağlıklı yağlar ağrıya yardımcı olabilir ve aynı zamanda iltihabı azaltabilir ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir.

5. Fast Food

Fast food’u tamamen ortadan kaldırabilirseniz veya sınırlamaya çalışın. Çok fazla hareket halindeyseniz ve yemeklerinizi önceden hazırlamak için vaktiniz yoksa, elinizdeki en sağlıklı seçeneklere bağlı kalmaya çalışın. Şeker ve otomat ürünlerinden kaçının. Bu diyet bozucular, kilo alımına ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gelişmesine katkıda bulunmanın yanı sıra kaslarınızı tahriş edebilir, uykunuzu bozabilir ve bağışıklık sisteminizi tehlikeye atabilir.

Kaliforniya, Torrance’daki Holtorf Tıp Grubu Endokrin, Nörolojik ve Enfeksiyonla İlgili Hastalıklar Merkezi’nin tıbbi direktörü Kent Holtorf, MD şunları söylüyor:

 Artık diyetin bu hastalıkta rol oynadığını bildiğimiz noktadayız – bu herkes için aynı diyet değil. Ve herkese aynı şekilde yardım edilmiyor.”

Kaynaklar:

Bouchez C, “Fibromyalgia: The Diet Connection,” WebMD, articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/01/19/foods-that-chronic-pain-sufferers-need-to-avoid.aspx, Rawlings D. “Proper Foods to Eat for Fibromyalgia,”
Fibromyalgia Cures, Mayo Clinic staff, “Fibromyalgia Causes” (2009) Mayo Clinic
http://www.myfibromyalgiadiet.com/2014/10/13/top-5-foods-fibromyalgia-sufferers-need-to-avoid/
11 cevaplar
  1. Figen Top says:

    Güzel bilgiler edindim kendimce not tutuyorum yediklerimi içtiklerimi not alıyorum ve vücudumu dinliyorum eğer yediklerimden sonra ağrı oluşuyorsa beslenme listemden o gıdayı çıkartıyorum genelde fast food ve kızartma türü gıdalar bana çok yaramıyor onları tükettiğim günler ağrılarım çoğalıyor.

    Yanıtla
  2. Kadir says:

    Tüm bilgiler tek sitede olması harika

    Yanıtla
  3. Haluk says:

    Tavsiye edebileceğiniz bir ilaç yok mu?

    Yanıtla
  4. Yeliz says:

    Fibromiyaji çok kötü bir hastalık gerçekten allah şifa versin

    Yanıtla
  5. Dilara says:

    Hayran bırakan bilgiler için çok teşekkurler

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir