Fibromiyalji gözlerinizi nasıl etkiliyor?

Fibromiyalji rahatsızlığı gözlerinizde bazı etkilere neden olabilir bu etkiler;

  • Kuru gözler
  • gözleri yaşarmak
  • Bulanık görme
  • Çift görme
  • Işık hassaslığı
  • Dokunma hassasiyeti
  • Odak kayması sorunları
  • Göz ağrısı
  • Gözleri hareket ettirirken göz ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Görsel Bozulma
  • yüzenler
  • Yanıp sönen ışıklar
  • Geçiş, yakın-uzak sorunları
  • Makula Dejenerasyonu
  • Sık gözlük camı değişiklikleri
  • Temas takma zorluğu (dokunma hassasiyeti nedeniyle)
  • Körlük (romatoid artritli kişilerde nadir görülen bir durum)

Yukarıdakilerin tümü, FM için verilen en yaygın ilaçlarla birlikte veya bunlar olmadan ortaya çıkabilir, ancak yaygın olarak verdiğimiz ilaçlar nedeniyle çoğu durumda daha da kötüleşme eğilimindedir, aşağıdaki ayrıntılara bakın.

Devin Starlanyl, The Fibromiyalgia Advocate adlı kitabında, “Görmenin net olması için her iki gözün aynı anda aynı fotoğrafı çekmesi gerekir” diye açıklıyor. “Bu olmadığında, çift görme, bulanık görme ve/veya görme değişikliği meydana gelebilir. Gözlerin yanlış hizalanması, göz kürelerini yerinde tutan kaslara müdahale eden tetik noktaları nedeniyle olabilir. Tetik noktaları, bu kasların farklı gerilimlerde kasılmasından sorumlu olabilir. Kas yorgunluğu işleri daha da kötüleştirir.”

Diğer sorunlar:

“Görsel problemler ve görsel semptomlar FM ile ortaktır. Farklı FM “sorunları” ayrıca belirli görsel sorunları da açıklayabilir:

FM miyofasyal ağrı = göz kası ağrısı. Göz ağrısı genellikle ağrılı göz kaslarının bir sonucudur. Evet, bu kaslar da miyofasiyal ağrıya neden olur ve baş ağrısına, farklı yönlere bakarken ağrıya, sert göz kırparken veya gözleri geniş açarken ağrıya, gözleri hareket ettirirken “sertleşmeye” neden olabilir. Bu ayrıca göz kapaklarımızın seğirmesine neden olabilir ve bulanık görmeye ve odaklanma sorunlarına katkıda bulunur.

FM alerjileri/hassasiyetleri = göz alerjileri/hassasiyetleri. Gözlerimiz sulanır, kaşınır ve daha fazla yanar; duman, güçlü kokular ve güneş ışığından daha çok rahatsız olur. Bu, bulanık görme ve göz ağrısına katkıda bulunur.

FM otoimmün disfonksiyonu = göz otoimmün disfonksiyonu. Kuru gözler yaygındır ve göz ağrısına ve bulanık görmeye katkıda bulunur.

FM disotonomisi = göz disotonomisi. Bu muhtemelen hassasiyetlerde, zayıf gece görüşünde, odaklanmada zorlukta, bulanık görmede ve diğer göz semptomlarında rol oynar.

FM beyin sisi = göz “sis”. Bu, özellikle alışveriş yaparken ve rafları tararken sıklıkla karşılaştığımız görsel aşırı yüklenmeye ve tam olarak ne gördüğümüzü görsel olarak deşifre etmekte sorun yaşamamıza neden oluyor. Bu aynı zamanda aynı paragrafı ne zaman okuyup tekrar okuduğumuzu ve hala okuduklarımızı “anlamadığımızı” da açıklar. Bu, fibro-sisin bir parçası olan görsel-beyin kopukluğumuzdur. ( Notasyonlar )

Kuru gözler:

FM’de çok yaygın bir sorundur ve genellikle yanlışlıkla Sjögren sendromu olarak kabul edilir, FM ile ortak bir örtüşen bozukluktur, ancak bazıları için göz boyasının temel nedeni olarak bulunabilir: ”vücudun bağışıklık sistemi saldırıları Gözyaşı bezleri ve tükürük bezleri gibi nem üreten bezler, kaşıntılı, kumlu veya yanma hissi veren kuru göz semptomlarına yol açar. Ayrıca konuşmayı, çiğnemeyi ve yutmayı etkileyebilen ağız kuruluğu. gözlerin neden bu şekilde etkilendiğini görmek oldukça kolaydır.

Ancak bu teşhis, söylediğim gibi, genellikle yanlıştır ve bu hastalık için spesifik kan testleri olduğu için bunu bulmak oldukça kolaydır. Bununla birlikte, daha yaygın olarak görülen, FM’de çok yaygın olan Sicca Sendromu (aynı zamanda ortak kan çalışmasına da sahiptir) adı verilen bir şeydir. Gözlerle ilgili temel etkiler aynı olsa da, tedaviler ve etki aralığı oldukça farklıdır.

Bir çalışma (kuşkusuz küçük olsa da) Fibromiyaljisi olanların %90’ında gözyaşı üretiminin azaldığını bulmuştur. Deneyimler, ağız kuruluğunun da yaygın olduğunu ve diş ve sindirim problemlerini şiddetlendirdiğini göstermiştir. Aniden CFS/FMS’leri ile birlikte bir sürü diş boşluğuna sahip olanlarda, genel neden ağız kuruluğudur. Bunun nedeni, tükürüğün diş enfeksiyonlarını önlemek için kritik olmasıdır.

Sicca Sendromu tedavi edilebilir, ancak iyileştirilemez. Gözyaşı ve tükürük üreten bezlere zarar veren otoimmün bozukluklardan kaynaklanır, ancak beslenme yetersizlikleri ve FM ve genel olarak diğerleri için yaygın olarak verilen birçok ilaç nedeniyle ağırlaşır, örneğin:

Antihistaminikler – Benadryl, Zyrtec ve Claritin dahil…. antihistaminikler genellikle reçetesiz satılan uyku yardımcılarında bulunur.
Antidepresanlar — Elavil, göz ve ağız kuruluğunun başlıca tetikleyicisidir, ancak çoğu antidepresan bu soruna neden olur. Cymbalta ve Savella ve diğerleri
Doğum Kontrol Hapları — Yan etki olarak göz kuruluğuna neden olabilir. 
Diüretikler – Bu ilaçlar çoğunlukla yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılır.
ACE İnhibitörleri — Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri çoğunlukla yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılır.
Akne İlaçları – Accutane ve yüksek doz A vitamini dahil.
Tüm ağrı kesiciler ve ibuprofen (Advil, Motrin, diğerleri) ve naproksen (Aleve) gibi en yaygın ağrı kesiciler

” Sicca sendromunun altında yatan neden , bağışıklık sisteminin yanlış işlevidir. Bu bozuklukta, bağışıklık hücreleri ekzokrin bezlerinin hücrelerine saldırır. Yavaş yavaş, bezler vücutta uygun seviyelerde hidrasyon sağlama işlevlerinde başarısız olmaya başlar.”

“Sicca sendromunun tedavisi yok. Bu nedenle tedavi, ekzokrin bezlerinin yetersizliğini telafi etmeye ve vücut organlarını uygun şekilde nemli tutmaya odaklanır. Göz kuruluğuna yardımcı olmak için günlük olarak suni gözyaşı verilirken, tükürük akışını normal aralığa yükseltmeye yardımcı olmak için pilokarpin veya cevimeline gibi reçeteli ilaçlar verilir. Diğer çeşitli ilaçlar, iç organları sendromdan kaynaklanan komplikasyonlardan korumaya yardımcı olabilir” Bazı çok geniş ve kapsamlı etkileri olan bu bozukluk hakkında daha fazla bilgi için Bağlantıya bakın .

Aşağıdaki durumlarda kuru göz için daha yüksek risk altındasınız:

50 yaşından büyükler.
Menopoz sonrası bir kadınsınız.
Gözyaşı üretimini azaltan tıbbi bir duruma sahip olmak.

Kuru gözler, aşağıdakiler gibi bazı tıbbi durumlarla ilişkilidir:

Diyabet,
Romatoid artrit
Lupus,
Skleroderma,
Sjögren sendromu
Tiroid bozuklukları
Vitamin A eksiklikleri
ve tabii ki FM

Göz kuruluğuna neden olan diğer eksiklikler şunları içerir:

D Vitamini
Çinko
E Vitamini
Tüm B Kompleks Vitaminleri

Göz Belirtilerinin Tedavisi

“Yaşadığınız göz semptomlarının ağrı ve rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olmak için atabileceğiniz çeşitli adımlar var:

Çevreye duyarlılık

  • İç mekanlarda floresan ışıklardan kaçının (yani, bu yeni düşük enerjili floresan ışıkları kullanın, onları kaybedin)
  • Açık havada güneş gözlüğü veya renkli lensler kullanın (şapka eklemek de yardımcı olur)
  • Kuru bir ortamda çalışıyorsanız kontakt lenslerden kaçının (ve çoğumuz için kontakt lensler her durumda söz konusu değildir)
  • (Yukarıdakiler, ilçenin kuru bir bölgesinde yaşıyorsanız da geçerlidir, bu sadece sıcak olduğu anlamına gelmez, çünkü soğuk havayı çok fazla ısı kadar kuru yapabilir)

Kuru gözler

  • Gözleri nemli tutmak için suni gözyaşı kullanın (bu olmazsa olmazdır)
  • Gözyaşı kanalları, doğal gözyaşlarını daha uzun süre tutmak için bir göz uzmanı tarafından tıkanabilir (punktum tıkaçları olarak adlandırılır).
  • İlaçlarınızı gözden geçirin ve mukus kurutma etkilerine neden olanları değiştirin (aynı zamanda işe yarayan bir alternatif bulabilirseniz değiştirin)
  • Kış aylarında ve kuru alanlarda nemlendirici kullanın
  • Göz testinden önce gözlerinizin iyi nemlendirildiğinden emin olun, çünkü dalgalanan nem, gözyaşı filmi ve lens üzerindeki nem miktarı nedeniyle ışık kırılmasını etkileyen dalgalı görsel algıya neden olabilir. (Şimdi bu hiç aklıma gelmezdi, ama düşünürseniz çok mantıklı geliyor)

Göz ağrısı/zorlanma

  • Nazik göz egzersizleri, göz kası tetik noktalarını genişletmeye yardımcı olabilir: yukarı, aşağı, sağa, sola bakın; gözlerini sıkıca kapat, tamamen açık tut; göz küresine hafifçe masaj yapın
  • Göz sisini tahmin edin ve bunalmamak için her seferinde bir şeye odaklanın
  • Özellikle okurken göz yorgunluğunu önlemek için doğru gözlükleri takın
  • Okurken yeterli aydınlatmayı sağlayın ve göz yorgunluğuna dikkat edin parlamayı azaltmak ve daha yüksek kontrast ve daha az parlama sağlamak için.

Yardımcı olabilecek takviyeler

  • Geniş spektrumlu bitki enzimleri (biocare polyzyme forte) Lactobacillus acidophilus ile zenginleştirilmiş, sindirim enzimlerinin bir karışımı olan bir içeceğin markasıdır.
  • Antosidinler (procydin) üzüm çekirdeği ekstresi içeren bir antioksidan
  • Visionace… Antioksidan vitaminler, yaban mersini özü, doğal karotenoidler, selenyum ve çinko gibi mineraller içeren bir diğer marka.
  • Keten tohumu yağı
  • Omega 3 yağ asitleri (kuru gözler için)
  • Beta-karoten (elbette eski güzel Vit A)
  • Magnezyum ve malik asit (Çinko ile birlikte, Vit A’nın gerçekten çalışması için etrafta olması gerekir)

Kaynaklar:

http://www.myfibromyalgiadiet.com/2015/01/28/fibromyalgia-and-how-it-can-affect-your-vision/

5 cevaplar
  1. Hasan Yılmazer says:

    Göz kuruluğu ve fibromiyalji rahatsızlığım var demekki temelinde fibromiyalji varmış yeni öğrendim. Sürekli göz damlası kullanıyorum kuruluğu gidermek için kesin bir tedavisi olsa da kurtulsak şu fibromiyaljiden.

    Yanıtla
  2. mehmet says:

    bendede fibromiyalji var ve sürekli gözlerimde bir basınç hissi hissediyordum hımm demekki fibromiyaljimden kaynaklanıyormuş enteresan hiç düşünmemiştim. teşekkürler değerli bir bilgi.

    Yanıtla
  3. Aysun Özdemir says:

    Güzel bilgilendirici ve kapsamlı bir yazı olmuş son araştırmaları bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.

    Yanıtla
  4. Mehtap says:

    Sosyal medyadan da paylaştım güzel yazı olmuş

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir