Çocuklarda Fibromiyalji Sendromu Görülebilir mi? Tanı Kriterleri Nelerdir?

Jüvenil Fibromiyalji veya diğer adı ile Jüvenil Primer Fibromiyalji Sendromu (JPFS), diffüz şiddetli veya kronik yaygın ağrı ile seyreden, yaklaşık 30 yıldır bilinen, ilk tanı kriterleri 1985 yılında konulmuş bir sendromdur.
Bu ağrılı tablo yetişkinlerde görülen FMS’ye benzer. Kız çocuklarında daha fazladır (>%80). Çoğunlukla ergenlik çağda tanı konulur ve hastaların çoğuna daha önce büyüme ağrısı tanısı konulmuştur. Büyüme ağrısı denilen ağrılar geçmeyince ve beraberinde, uyku problemleri, devamlı yorgunluk, diğer yakınmalar (irritabl barsak sendromu, başağrısı gibi), ruhsal semptomlar (anksiyete, depresyon) saptanınca tanı akla gelir. Hastalarda hipermobilite (aşırı esnek olmak) ve yetişkinlerden farklı olarak anksiyete sıktır, %50’sinde yetişkin çağda da devam eder.
Jüvenil Primer Fibromiyalji Sendromu için ilk olarak tanımlanan Yunus ve Masi kriterleri aşağıdadır;

Tanı için 4 majör ve 3 minör veya ilk üç major, dört hassas nokta ve 5 minör kriter gereklidir.

Student teenage girl lying on desk with books. young tired woman napping on her textbook. Tiredness, exhaustion, education, preparing for exams and test concept

Fibromiyalji Nedir?

Majör kriterler;

  1. Üç veya daha fazla aydır devam eden üç veya daha fazla bölgede
    yaygın kas iskelet sistemi ağrısı
  2. Yakınımları açıklayacak başka sebebin olmaması
  3. Normal laboratuvar testler
  4. 5 veya daha fazla hassas noktanın pozitifliği
    Minör kriterler;
  5. Kronik anksiyete ve gerginlik
  6. Yorgunluk
  7. Uyku bozukluğu
  8. Kronik baş ağrısı
  9. İrritabl barsak sendromu
  10. Subjektif yumuşak doku şişliği
  11. Hissizlik
  12. Fiziksel aktivite ile ağrıda değişme
  13. Hava durumuna göre ağrıda değişme
  14. Anksiyete ve strese göre ağrıda değişme

Jüvenil fibromiyaljinin nedeni bilinmemekle birlikte, hastaların çoğu bir tür psikolojik veya fiziksel stres/travma içeren bir geçmişe sahiptir. Bu, ailede hastalık veya ölüm, aile içi şiddet ve hatta okuldaki sorunları içerebilir. Fibromiyalji semptomlarının, sinirlerin vücuttaki kas ve dokulardan kaynaklanan duyuları nasıl işlediğiyle ilgili bir sorundan kaynaklandığına ve ağrılı noktada bir yaralanma veya lezyon olmadığında beyne bir ağrı sinyali gönderdiğine inanılıyor. 

Bu durum hem hastalar hem de aileleri için çok zorlayıcı olabilir ve semptomlar o kadar şiddetli olabilir ki hastanın yaşam kalitesini ve aktivite düzeyini etkiler. Fibromiyaljiden dolayı kronik ağrı yaşayan bir hasta genellikle ağrı nedeniyle egzersiz yapmayı bırakır, bu da fiziksel uygunluğun zayıf olmasına neden olur ve bu da herhangi bir fiziksel aktiviteyi daha ağrılı hale getirir. Bu, kolaylıkla hastanın yaşamının tüm yönlerini etkileyebilecek bir hareketsizlik ve ağrı döngüsü haline gelebilir. Kötü uyku, konsantrasyon güçlüğü, önceden zevk alınan aktivitelerden geri çekilme ve depresyon ile sonuçlanabilir veya eşlik edebilir.

Juvenil fibromiyaljinin tedavisi öncelikle bu döngünün kırılmasından oluşur ve tipik olarak hastaya yardım etmek için multidisipliner bir ekip gerektirir. Fizyoterapistler, çocuğun fiziksel zindeliği ve fiziksel aktiviteye katılımını yeniden kazanmasına yardımcı olmak için dahil edilir. Psikoloji veya psikiyatri uzmanları, çocuğun durumu tetiklemiş olabilecek herhangi bir travma ile başa çıkmasına ve/veya juvenil fibromiyalji ile ilişkili stres ve işlev bozukluğunun üstesinden gelmesine yardımcı olur. Yeterli uyku düzeninin yeniden kazanılması bu hastaların gelişimi için son derece önemli ve kritiktir. Bu hastalığı olan çocuklar ve ergenler iyileşebilir, ancak bu, hasta ve aile ile tedaviye dahil olan sağlayıcıların sıkı çalışmasını ve bağlılığını gerektirir. Fibromiyaljiden şüpheleniliyorsa çocuğun bir pediatrik romatolog tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Kaynaklar:

www-texaschildrens-org
https://www.tftr.org.tr/uploads/fibromiyalji-sendromu-hasta-kitapcigi.pdf
8 cevaplar
  1. Zeynep says:

    Selamın aleyküm bu web sitesi gerçekten güzel, şukuladım

    Yanıtla
  2. Sevilay says:

    Sosyal medyadan da paylaştım güzel yazı olmuş

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir